Πώς τα παραμύθια βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών ;

Οκτ 8, 2020 | Συμβουλές

Τα παιδιά λατρεύουν τα παραμύθια από τους γονείς ή την γιαγιά και τον παππού τους και θέλουν σχεδόν συνέχεια να ακούνε τουλάχιστον ένα παραμύθι, ειδικά λίγο πριν κοιμηθούν. Η μαγεία των παραμυθιών βοηθά τα παιδιά να χειρίζονται τα προβλήματά τους καθώς και να αναπτύξουν τις συναισθηματικές τους ικανότητες και την φαντασία τους.

Η λατρεμένη αυτή συνήθεια αυτή υποστηρίζεται πλέον και επιστημονικά! Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Pediatrics το διάβασμα παραμυθιών βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των μικρών παιδιών. Το παραμύθι με τις λίγες λέξεις του και τα σύμβολα του χωρίς πολλές εικόνες και ήχους αναπτύσσουν την φαντασία και τη γλωσσική ικανότητα των παιδιών ενεργοποιώντας ορισμένα μέρη του εγκεφάλου τους. Κατ’ επέκταση αναπτύσσεται η ικανότητα τους σε γραφή και ανάγνωση. Επιπλέον καλλιεργείται η επινοητικότητα και την εφευρετικότητα τους. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου 19 παιδιών, ηλικίας 3 έως 5 χρονών με μαγνητικό τομογράφο. Τα παιδάκια άκουγαν από τη μια παραμύθια και από την άλλη διάφορους θορύβους. Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι ο εγκέφαλος των παιδιών που άκουγαν συχνότερα παραμύθια από τους γονείς τους και σε γενικές γραμμές είχαν εξοικειωθεί περισσότερο με τα βιβλία είχε πολύ έντονη δραστηριότητα σε σχέση με τα παιδιά που οι γονείς τους τους διάβαζαν λιγότερο. Το άκουσμα των ηχογραφημένων παραμυθιών ενεργοποιούσε τα μέρη του εγκεφάλου τους που βοηθούν στην κατανόηση της αφήγησης και αναπτύσσουν την φαντασία.

Τα τελευταία χρόνια τα προσωποποιημένα παραμύθια όπου το παιδί βλέπει τον εαυτό του να γίνεται πρωταγωνιστής του δικού του παραμυθιού έρχονται να δώσουν μια νέα πνοή στην συμβολή των παραμυθιών στην γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Το προσωποποιημένο παραμύθι φτιάχνεται και τυπώνεται αποκλειστικά και μόνο για τον μικρό αναγνώστη στον οποίο απευθύνεται. Το παιδί μέσα από το παραμύθι του γίνεται ο πρωταγωνιστής, ανακαλύπτει δικά του χαρακτηριστικά και στοιχεία της καθημερινότητας του, συναντάει γνωστά του πρόσωπα (αλλά και φανταστικά) και ένα μαγικό ταξίδι ξεκινάει όπου μπορεί να ταυτιστεί αλλά και να αισθανθεί ασφαλές για να επεξεργαστεί διάφορα συναισθήματα. Ο μικρός αναγνώστης εντυπωσιάζεται από το γεγονός ότι είναι ο πρωταγωνιστής του παραμυθιού με αποτέλεσμα να συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία μάθησης, να προσέχει περισσότερο και έτσι να μαθαίνει ευκολότερα. Aισθάνεται σημαντικός και ξεχωριστός με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αυτοεκτίμηση του και να διασκεδάζει βλέποντας τον εαυτό του σε διάφορες περιπέτειες. Το Παραμύθι με Όνομα είναι η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που φτιάχνει προσωποποιημένα παραμύθια για τους μικρούς ήρωες της ζωής μας !
Εάν θες να κάνεις το αγαπημένο σου παιδάκι να αισθανθεί μοναδικό μπορείς να φτιάξεις το δικό του Παραμύθι μέσα από το site www.paramithimeonoma.gr