Δώσε στο παιδί σου το δώρο της αποτυχίας !

Οκτ 3, 2020 | Ευτυχισμένα Παιδιά

Μπορεί η αποτυχία να αποτελέσει ένα δώρο για τα παιδιά μας ;
Και βέβαια εάν τους μάθουμε να βλέπουν και να διαχειρίζονται την αποτυχία με τον κατάλληλο τρόπο! Η ζωή δεν είναι καλή ή κακή, άδικη ή δίκαιη. Η ζωή είναι αυτή που είναι ! Γεμάτη αποτυχίες και επιτυχίες , δύσκολες και όμορφες στιγμές . Παρόλα αυτά έχουμε μάθει να πιστεύουμε ότι η ζωή μας πάει καλά εάν επιτυγχάνουμε σε κάτι !Τι σημαίνει λοιπόν αυτό εάν περνάμε μια περίοδο που βιώνουμε συνεχόμενες αποτυχίες ; Συνήθως αρχίζουμε και αναρωτιόμαστε τι δεν πάει καλά με εμάς ! Φυσικά το να κάνουμε μια αυτοκριτική όταν κάτι δεν πάει καλά είναι κάτι παραγωγικό που θα μας βοηθήσει να βελτιωθούμε .
Αλλά συνήθως αυτό που κάνουμε είναι ότι εμπλεκόμαστε σε μια αρνητική κριτική για τον εαυτό μας και την αξία μας γενικά ! Και φυσικά εάν εμπλεκόμαστε συνεχώς σε μια διαρκή διαδικασία αρνητικής αυτοκριτικής αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για την εικόνα του εαυτού μας ! Γιατί στην πραγματικότητα γινόμαστε αυτό που λέμε συνεχώς στον εαυτό μας ότι είμαστε ! Έτσι εάν κάθε φορά που αποτυγχάνουμε σε κάτι λέμε στον εαυτό μας ” Να είδες πάλι δεν τα κατάφερες’’ στο τέλος θα πιστέψουμε ότι δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα με αποτέλεσμα να μην θέλουμε και να προσπαθήσουμε για κάτι .

Πώς όμως μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας από μικρή ηλικία να βιώνουμε την αποτυχία με έναν διαφορετικό τρόπο και να μην εμπλέκονται σε μια διαδικασία αρνητικής αυτοκριτικής με όλα τα παραπάνω αρνητικά αποτελέσματα ;

1.Γίνε παράδειγμα για το παιδί σου !
Γινόμαστε οι ίδιοι παραδείγματα για τα παιδιά μας ! Μιλάμε για τις αποτυχίες μας στο παιδί μας . Έτσι , με αυτόν τον τρόπο του δείχνουμε ότι όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή στην ζωή τους ή και πολλές φορές αποτυγχάνουν σε πράγματα χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι παραπάνω .

2.Μαθαίνουμε στο παιδί μας να μιλάει όμορφα στον εαυτό του.
Ξέρεις σε ποιόν πρέπει να μιλάς με τα πιο όμορφα λόγια του κόσμου ; Στον ίδιο σου τον εαυτό ! Και έτσι να μάθεις και στο παιδί σου να μιλάει στον εαυτό του ! Μάθε του λοιπόν την επόμενη φορά που θα αποτύχει σε κάτι να του μιλήσει όμορφα και αντί να πει ‘’Να πάλι δεν τα κατάφερες ‘’ να πει ‘’Δεν τα καταφέραμε αυτή την φορά αλλά την επόμενη φορά θα τα καταφέρουμε’’.

3.Μάθε στο παιδί σου ότι η αποτυχία είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία !
Δείξε στο παιδί σου την πραγματικότητα ! Η ζωή δεν είναι γεμάτη επιτυχίες και οι αποτυχίες είναι αυτές που θα σε φέρουν πιο κοντά στην επιτυχία.
Μάθε στο παιδί σου να παίρνει το μάθημα που πρέπει να πάρει από κάθε αποτυχία και έχοντας το μάθημα ως εφόδιο να προχωράει ακόμα πιο δυνατό!

4.Η αποτυχία σε κάτι δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε καλοί γενικά !
Μίλα στο παιδί σου και ώστε να καταλάβει ότι όταν αποτυγχάνουμε σε κάτι δεν σημαίνει ότι δεν αξίζουμε γενικά !

5.Εγώ σε αγαπώ ότι και να γίνει !
Σε κάθε αποτυχία πες στο παιδί σου ‘’εγώ πιστεύω σε εσένα’’ και ‘’σ ’αγαπώ ότι και να γίνει’’ ! Υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα από να πιστεύει κάποιος σε εσένα και να σου το λέει ;

Χατζηκωνσταντινίδου Βιργινία
Παιδοψυχολόγος
Δημιουργός Παραμύθι με Όνομα
www.paramithimeonoma.gr