Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί να πιστέψει στον εαυτό του ;

Σεπ 19, 2020 | Συμβουλές

Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους ;
Kαι φυσικά η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ναι! Πώς ; Bοηθώντας τα παιδιά να πιστέψουν περισσότερο στον εαυτό τους και στις αμέτρητες δυνατότητες τους. Όπως είναι κατανοητό δεν γίνεται να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας εάν πρώτα δεν πιστέψουμε ότι μπορούμε . Γι’ αυτό και η δημιουργία μιας θετικής αυτοεκτίμησης , ενός αισθήματος δηλαδή ότι αξίζουμε και ότι μπορούμε να βασιστούμε στον εαυτό μας αποτελεί βασικό στοιχείο ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά να γίνουν ενήλικες που πιστεύουν στον εαυτό τους και κυνηγούν τα όνειρά τους!
Σήμερα λοιπόν σου δίνω με μεγάλη αγάπη κάποιες πρακτικές συμβουλές που χρησιμοποιώ και εγώ όταν δουλεύω με παιδιά και γονείς και τις οποίες μπορείς να ακολουθήσεις στην καθημερινή σου ζωή και να βοηθήσεις και εσύ το δικό σου παιδάκι !

1. Συγχαρητήρια απέτυχες !
Η αποτυχία είναι μέρος της ζωής ! Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει πετύχει χωρίς να έχει αποτύχει πρώτα ! Έτσι κάθε φορά που το παιδί σου αποτυγχάνει σε κάτι είναι μια ευκαιρία γιορτής για την προσπάθεια που έκανε . Με μια μικρή συζήτηση προσπάθησε να δώσεις στο παιδί σου να καταλάβει ότι μια αποτυχία είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία.
Αρκεί να συνεχίζει να προσπαθεί γι’ αυτό που θέλει !

2. Μπράβο έκανες λάθος !
Η ζωή είναι γεμάτη λάθη ! Μέσα από τα λάθη μας όμως μπορούμε να μάθουμε τι θα κάνουμε σωστά την επόμενη φορά ! Μίλα στο μικρό σου και δώσε του να καταλάβει ότι το λάθος είναι μια ευκαιρία να βελτιωθεί και να μάθει .

3. Θα δοκιμάσουμε κάτι άλλο !
Δεν είμαστε καλοί σε όλα τα πράγματα στην ζωή. Έτσι , κάποιος μπορεί να είναι καλός στα μαθηματικά και άλλος στην ζωγραφική ! Κάθε φορά που το μικρό σου δεν είναι καλό σε κάτι είναι μια τέλεια ευκαιρία για να δοκιμάσει και να ανακαλύψει σε τι είναι καλό ! Πρόσφερε στο παιδί σου αρκετές ευκαιρίες να ανακαλύψει τις κλήσεις του ! Δεν είμαστε όλοι γεννημένοι να γίνουμε επιστήμονες αλλά μπορεί να είμαστε γεννημένοι για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα ! Μπορεί στο σπίτι σου να κρύβεις έναν μελλοντικό ζωγράφο , μια μπαλαρίνα ή μια ηθοποιό !

4. Όλοι είμαστε διαφορετικοί !
Όλοι είμαστε διαφορετικοί. Βοήθησε το παιδί σου να αγαπήσει την διαφορετικότητα του. Παρατηρώντας την φύση γύρω σας όπου τα πάντα είναι διαφορετικά δώσε στο παιδί σου να καταλάβει ότι είναι πολύ σημαντικό να μην συγκρίνουμε τον εαυτό μας με κανέναν γύρω μας ! Ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός , όμορφος εσωτερικά και αξίζει γι’ αυτό που είναι !

5. Έλα να διαβάσουμε το παραμύθι μας !
Τα παραμύθια είναι μια τέλεια ευκαιρία για να περάσουμε στα παιδιά σημαντικά μηνύματα για την ζωή και να τα επεξεργαστούμε μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας !
Τα προσωποποιημένα παραμύθια , τα παραμύθια δηλαδή που κάνουν το ίδιο το παιδί πρωταγωνιστή στην δική του ιστορία μπορεί να είναι πολύ βοηθητικά στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού καθώς το παιδί μπορεί να ταυτιστεί με μεγαλύτερη ευκολία .
Αυτός είναι και ο στόχος του Παραμύθι με Όνομα – να δώσει στο παιδί να καταλάβει ότι όπως στο παραμύθι το παιδί μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής έτσι μπορεί να γίνει και στην δική του ζωή ! Αρκεί να το πιστέψει

Χατζηκωνσταντινίδου Βιργινία
Δημιουργός Παραμύθι με Όνομα
Παιδοψυχολόγος