Εσύ έμαθες στο παιδί σου να ζητάει βοήθεια ;

Οκτ 11, 2020 | Ευτυχισμένα Παιδιά

Ακόμα και οι superheroes μερικές φορές χρειάζονται βοήθεια ! Και μάλιστα όταν ζητάνε βοήθεια γίνονται ακόμα πιο δυνατοί για να μπορέσουν να ‘’πολεμήσουν’’ τους ‘’κακούς’’ και να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τις διάφορες προκλήσεις ! Πολλές φορές όμως τα παιδιά μας δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια και εγκλωβίζονται σε έναν φαύλο κύκλο συνεχόμενων προσπαθειών και αισθημάτων ματαίωσης. Γιατί όμως πολλές φορές είναι δύσκολο για τα παιδιά μας να ζητήσουν βοήθεια ;

Θα έλεγα ότι συμβαίνει για τον ίδιο λόγο που είναι δύσκολο και για εμάς τους ενήλικες να ζητήσουμε βοήθεια.
Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται ότι ζητώντας βοήθεια δίνουν κάπου αλλού τον έλεγχο ή την ανεξαρτησία τους για την οποία έχουν παλέψει πολύ ή μπορεί να αισθάνονται ότι το να ζητήσουν βοήθεια αποτελεί ένα δείγμα αδυναμίας . Έτσι προκειμένου να ‘’προστατέψουν’’ την θετική εικόνα τους πολλές φορές δεν εκφράζουν τις δυσκολίες τους.
Είναι δική μας δουλειά να μάθουμε στα παιδιά μας ότι είναι γενναίο να ζητάμε βοήθεια όταν δυσκολευόμαστε σε κάτι . Όπως και επίσης ότι όταν ζητάμε βοήθεια αποκτάμε περισσότερη γνώση και γινόμαστε ακόμα πιο δυνατοί !

Να λοιπόν μερικές εκφράσεις που μπορείς να μάθεις στο παιδί σου να χρησιμοποιεί στην καθημερινότητα του (στο σχολείο, στο σπίτι ή με τους φίλους του) για να ζητάει βοήθεια:

1. Το δοκίμασα αρκετές φορές αλλά δυσκολεύομαι. Μπορείς να με βοηθήσεις ;
2. Είμαι μπερδεμένος- η με αυτό. Μπορείς να μου το εξηγήσεις ;
3. Έκανα ότι καλύτερο μπορούσα αλλά τελικά με δυσκολεύει πολύ αυτό που κάνω. Θα μπορούσες να με βοηθήσεις ;

Και μην ξεχνάς ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις στο παιδί σου να ζητάει βοήθεια είναι να γίνεις εσύ μοντέλο προς μίμηση!

Χατζηκωνσταντινίδου Βιργινία
Παιδοψυχολόγος
Δημιουργός Παραμύθι με Όνομα