Γιατί τα παιδιά αγαπούν τα παραμύθια ;

Σεπ 27, 2020 | Συμβουλές

Ρωτήσαμε παιδάκια φίλων και γνωστών μας για ποιο λόγο τους αρέσουν τα παραμύθια !

Η Ελένη που είναι 7 χρονών μας είπε ότι η μαγεία είναι το πιο ωραίο πράγμα όταν διαβάζει ένα παραμύθι . Η Κατερίνα 5 χρονών μας είπε ότι της αρέσει να παίρνει μέρος σε φανταστικές περιπέτειες. Ο Γιώργος 10 χρονών μας είπε ότι μέσα από τα παραμύθια ταξιδεύει σε μέρη που δεν θα μπορούσε ποτέ να πάει !
Η Δήμητρα 6 χρονών μας είπε ότι της αρέσει να νικάει τους ‘’κακούς’’.

Όπως καταλαβαίνετε τα περισσότερα παιδιά μας απάντησαν σαν να συμμετέχουν τα ίδια στις ιστορίες των παραμυθιών !

Από την πλευρά της επιστήμης , εάν και είναι διαφορετικές οι γνώμες για τον ακριβή λόγο που τα παιδιά αγαπούν τα παραμύθια, όλες οι απόψεις συμφωνούν ότι μέσα από τα παραμύθια τα παιδιά μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους με αποτέλεσμα να τους είναι πολύ πιο εύκολο να επεξεργαστούν και ίσως να ‘’λύσουν’’ κάποια πράγματα που στον ρεαλιστικό κόσμο φαντάζουν πιο απειλητικά ! Άλλωστε γνωρίζουμε πως το παιδί λειτουργεί με τη «μαγική σκέψη» που προηγείται της «λογικής σκέψης». Έτσι, ο φανταστικός αυτός κόσμος των παραμυθιών ανοίγει το δρόμο για τον ρεαλιστικό κόσμο που το παιδί θα συναντήσει αργότερα, ενώ θα του έχει προσφέρει ηθικά διδάγματα , θα του έχει μάθει την εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Φανταστείτε εάν τα παιδιά που αγαπούν τόσο πολύ τα απλά παραμύθια, πάρουν στα χέρια τους το δικό τους Παραμύθι με Όνομα όπου το ίδιο το παιδί γίνεται πρωταγωνιστής της δικής του ιστορίας και όπου η ιστορία αλλάζει ανάλογα με το όνομα του παιδιού , τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά αλλά και άλλα στοιχεία της ζωής του ! Ο ενθουσιασμός που μπορεί να προσφέρει ένα προσωποποιημένο παραμύθι είναι τεράστιος . Το ίδιο σημαντικά είναι και τα οφέλη του στην συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού !

Και μην ξεχνάμε τον πιο σημαντικό λόγο που ίσως τα παιδιά λατρεύουν τα παραμύθια .
Η ανάγνωση παραμυθιών είναι μια τέλεια ευκαιρία για επαφή !
Τα παιδιά μέσα από την διαδικασία της ανάγνωσης παραμυθιών αισθάνονται ότι έρχονται πιο κοντά με το άτομο που τους διαβάζει το παραμύθι !
Υπάρχει κάτι πιο ωραίο ;

Χατζηκωνσταντινίδου Βιργινία
Παιδοψυχολόγος
Δημιουργός Παραμύθι με Όνομα