Κλασσικά παραμύθια που αγαπάμε να διαβάζουμε πριν από τον ύπνο !

Σεπ 18, 2020 | Συμβουλές

Τα παιδιά λατρεύουν τα παραμύθια από τους γονείς ή την γιαγιά και τον παππού τους και θέλουν σχεδόν συνέχεια να ακούνε τουλάχιστον ένα παραμύθι, ειδικά λίγο πριν κοιμηθούν. Η μαγεία των παραμυθιών βοηθά τα παιδιά να χειρίζονται τα προβλήματά τους καθώς και να αναπτύξουν τις συναισθηματικές τους ικανότητες και την φαντασία τους. Ποιά όμως κλασσικά παραμύθια μπορείς να διαβάσεις στο παιδί σου;

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλος λόγος για την αξία των κλασσικών παραμυθιών και κατά πόσο αυτά πρέπει να διαβάζονται σε μικρά παιδιά ! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κοκκινοσκουφίτσα που στην κλασσική της εκδοχή ο λύκος τρώει την μικρή κοκκινοσκουφίτσα και ο κυνηγός πρέπει να ανοίξει την κοιλιά του ΄΄κακού’’ λύκου για να την σώσει !! Όντως μια τέτοια εικόνα μπορεί να είναι τραυματική για ένα παιδάκι! Είναι όμως όλα τα κλασσικά παραμύθια ακατάλληλα για τα μικρά παιδιά; Όχι βέβαια! Υπάρχουν κάποια κλασσικά παραμύθια που όχι μόνο δεν είναι ακατάλληλα για τα μικρά παιδιά αλλά είναι πολύ διασκεδαστικά και με την κατάλληλη συζήτηση καθώς διαβάζονται μπορούν να περάσουν πολλά ‘’θετικά’’ μηνύματα! Εγώ σου προτείνω τα αγαπημένα μου !
1.Ο πινόκιο –Η ξύλινη κούκλα, Πινόκιο, του Τζεπέτου και η νεράιδα που της δίνει ζωή μας μαθαίνουν ότι δεν κάνει να λέμε ψέματα, αφού θα μεγαλώσει η μύτη μας!
2. Ο παπουτσωμένος γάτος -Ένας γάτος που μιλάει, φορά μπότες, και τον κληρονομεί ο γιος ενός μυλωνά. Θα του κάνει λίγο την ζωή δύσκολη αρχικά αλλά θα του βοηθήσει να κερδίσει και πολύ χρυσάφι στο τέλος και όχι μόνο. Ένα πολύ όμορφο παραμύθι για την φιλία και την τιμιότητα.
3. Το ασχημόπαπο – Ένα άσχημο παπάκι που το κορόιδευαν όλα τα άλλα, φεύγει από το αγρόκτημα και μόλις μεταμορφωθεί σε πολύ όμορφο κύκνο όλοι θα το ζηλέψουν! Ένα υπέροχο παραμύθι για να διδάξουμε στα παιδιά μας την διαφορετικότητα.

Χατζηκωνσταντινίδου Βιργινία
Δημιουργός Παραμύθι με Όνομα
Παιδοψυχολόγος